Kunskap och verktyg för klimatsmart semester

Image
Semesterbild på solglasögon, kamera, solhatt somrig drink
2023-02-06

Buss till Idre eller båtluff i Göteborgs skärgård? Hotell eller vandrarhem, skidsemester eller akvarellkurs? Ny klimatkalkulator beräknar utsläppen från olika resor och boenden på semestern.

För livsstilar i linje med Parisavtalets 1,5°-mål behövs förändringar inom hur vi äter, transporterar oss, bor, vad vi gör på fritiden – och hur vi semestrar.

En stor del av klimatpåverkan från din semester kommer från valet av transportmedel. Även hur du väljer att bo spelar roll, och vad för sorts aktiviteter du gör på destinationen. För att göra det lättare att göra klimatsmarta semesterval, och för bidra till besöksnäringens hållbarhetsarbete genom kunskapsspridning, har ett nätverk av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg och Västsverige utvecklat den interaktiva plattformen Klimatsmart Semester.

Genom att skriva in antal personer, varifrån och vart du vill åka, färdsätt och val av boende beräknar plattformen vilken klimatpåverkan semestern kommer ha. Exempelvis innebär en tur- och returresa för två personer från Göteborg till Narvik med fyra vandrarhemsnätter 34 kg CO2 per person. För att sätta utsläppssiffrorna i ett sammanhang jämförs de med utsläppen från ett års genomsnittligt bilpendlande, och hur stor stor issmältning i Arktis motsvarande mängd utsläpp genererar. Narvik-exemplet ovan motsvarar 3% av ett års bilpendling och skulle leda till att 0,1 m2 av isen i Arktis smälter. En flygsemester för två personer till Malaga, med fyra hotellnätter, skulle å sin sida leda till 817 kg CO2 per person, motsvarande 82% av ett års bilpendling och 2,5 m2 issmältning i Arktis.

På initiativets hemsida finns en metodrapport som beskriver den vetenskapliga bakgrunden till alla klimatberäkningar. Där finns också bl.a. semestertips, en guide för att hitta tågrutter till Europa och en världskarta över flygutsläpp.

Bakom initiativet står Västra Götalandsregionen via Klimat 2030, Centrum för turism vid Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs Stad via Miljöförvaltningen och Konsument och medborgarservice, Turistrådet Västsverige, Göteborg & Co, Mistra Urban Futures och Mistra Sustainable Consumption.