EU 1,5° Lifestyles-projektet fortsätter att väcka intresse. Nyligen besökte Nya Zeelands Sverige-ambassadör David Taylor Internationella Miljöinstitutet (IIIEE) för att lära sig om projektet och annan forskning som bedrivs vid institutet.
Docent Jessika Luth Richter informerade om EU 1,5° Lifestyles-projektet, och hur forskningen bidragit med ny kunskap om konsumtionsbaserade utsläpp och hur vi kan främja en omställning av människors levnadsvanor. Ambassadören introducerades också till andra forskningsprojekt vid IIIEE: professor Oksana Mont berättade om ett kommande stort forskningsinitiativ om post-tillväxt och tillräcklighet, och docent Yuliya Voytenko Palgan berättade om den nystartade forskningssamarbetet kring naturbaserade lösningar. Ambassadör David Taylor träffade också Lunds universitets rektor Erik Renström.
Nya Zeeland är medlem i det så kallade Wellbeing Economy Governments-partnerskapet (WEGo), tillsammans med regeringarna i Finland, Island, Skottland, Wales och Kanada. Hållbar konsumtion och tillräcklighet är bärande teman inte bara i aktuell forskning, utan även i de globalt växande idéerna kring hur samhällets fokus på ekonomisk tillväxt på lång sikt inte är hållbar för planeten. Det kräver också andra metoder att mäta framsteg. Istället för att enbart använda BNP-tillväxt som mått på samhällelig framgång, mäter istället begreppet ”Wellbeing Economy” hur ett land levererar välbefinnande för medborgarna. Flera regeringar har anammat begreppet, för att hitta alternativa metoder att mäta sitt lands framsteg, där naturen och medborgarna står i centrum istället för den ekonomiska tillväxten.