Delphi-workshop om välfärdssystem och affärsmodeller

Image
Delphi-workshop
2023-08-30

Den 17:e augusti arrangerades en Delphi-workshop för EU 1,5° Livsstilar-projektet. Internationella Miljöinstitutet i Lund samlade 27 experter och sakkunniga inom ämnena välfärd och affärsmodeller, för en heldag av samtal på Sankt Gertruds konferenslokaler i Malmö.

Målet för dagen var att utvärdera styrmedel för välfärdssystem och affärsmodeller som stöder 1,5° livsstilar. De sakkunniga jämförde och kontrasterande önskvärdheten och genomförbarheten av olika policys som definierats som kompatibla med 1,5°-samhällen. En Delphi-metod är en iterativ process där grupper av sakkunniga deltar för att vägleda komplexa beslutsprocesser.  

Våra deltagare kom från hela Sverige och representerade bland annat fackföreningar, NGOs, föreningslivet, verksamheter och myndigheter. Delphi-processen bestod i tre omgångar där deltagarna diskuterade de olika policy-alternativen varpå de därefter fyllde i individuella formulär om dess önskvärdhet eller genomförbarhet. Detta gav deltagarna möjlighet att justera och uppdatera sina åsikter och ställningstagande till policyn kontinuerligt under Delphi-processens gång allt eftersom de fick ta del av andra deltagares argument och perspektiv.  

Workshopens format ledde till spännande diskussioner, och deltagarna var glada över att få utbyta idéer och inspirerades av dagen. Då många av deltagarna arbetar med liknande samhällsfrågor så var dagen också en chans för nätverk. Efter workshopen njöt både facilitatorer och deltagare av ett mingel med drinkar och snacks på Sankt Gertruds mysiga innergård.